Przepisy
Przepisy
Sernik mango na zimno z limonkowym
kremem mascarpone i owocami
deserowymi mango-marakuja
Składniki : (ciasto o śr. 22 cm)
Spód:
- 150 g krakersów
- 100 g masła
- 3 łyżki brązowego cukru
Sernik:
- bardzo duże mango lub 500 ml pulpy z mango
- 7 łyżeczek żelatyny
- 70 ml wody
- 600 g twarogu sernikowego/ serka kremowego typu Philadeplhia
- 180 g cukru drobnego
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 400 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)
Krem mascarpone:
- 300 g mascarpone (zimne)
- 200 g śmietanki kremówki 36% (zimnej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z limonki
Dodatkowo: SMAK LATA MANGO-MARAKUJA VORTUMNUS, listki mięty
Sposób przygotowania:
Sernik z mango:
- Tortownicę o śr. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Spód: Masło roztop w rondelku, odstaw do wystudzenia. Krakersy zmiel na drobno, dodaj cukier oraz roztopione masło. Wymieszaj i wyłóż na spód tortownicy.
- Sernik: Do małej miseczki wlej wodę, wsyp żelatynę i wymieszaj. Wstaw do mikrofalówki na 30 sekund lub aż żelatyna się rozpuści. Wystudź. Mango obierz, miąższ dokładnie zblenduj na gładki mus. Następnie dodaj twaróg/ serek, cukier oraz sok z limonki. Dokładnie zmiksuj i przełóż do dużej miski. W osobnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę, aż powstanie sztywna bita śmietana. Bitą śmietanę dodawaj partiami do serowej masy i delikatnie wymieszaj. Na spód wylej masę sernikową, dokładnie wyrównaj. Przełóż do lodówki najlepiej na całą noc.
- Krem: Schłodzone mascarpone i śmietankę z cukrem pudrem i sokiem z limonki ubij na sztywny krem. Przełóż do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyszprycuj na schłodzony sernik.
Na wierzchu wyłóż sporą ilość owoców deserowych SMAK LATA MANGO-MARAKUJA VORTUMNUS , udekoruj listkami mięty.