Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Cytrynowe mini bezy pavlova
z bitą śmietaną i ananasem
deserowym

Składniki (ok. 15 bez):

Bezy:

  • 8 dużych białek, w temp. pokojowej
  • 400 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • OWOCE DESEROWE SMAK LATA ANANAS VORTUMNUS
  • plasterki limonki, listki mięty

 

Cytrynowe mini bezy pavlova z bitą śmietaną i ananasem deserowym

Sposób przygotowania:

Bezy:

  1. Piekarnik rozgrzej do 110ºC (funkcja termoobieg).
  2. Białka umieść w misie miksera. Ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj cukier, łyżka po łyżce aż do powstania lśniącej, gęstej piany. Dalej dodaj sok z cytryny i ponownie ubij. Na końcu wsyp przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  3. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Ubite białka przełóż do worka cukierniczego z tylką w kształcie “gwiazdki”. Wyszprycuj bezy na blachę pozostawiając pomiędzy nimi kilkucentymetrowe odległości.
  5. Włóż do piekarnika na ok. 3 godziny.
  6. Wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce.
  7. Gdy bezy są już wystudzone śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubij na gęstą pianę. Wyszprycuj lub wyłóż za pomocą łyżki na bezy.
  8. Na wierzch wyłóż kilka łyżeczek ananasa deserowego SMAK LATA VORTUMNUS. Udekoruj plastrami limonki oraz listkami mięty.

Smacznego!