Przepisy
Przepisy
Cytrynowe mini bezy pavlova
z bitą śmietaną i ananasem
deserowym
Składniki (ok. 15 bez):
Bezy:
- 8 dużych białek, w temp. pokojowej
- 400 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru
- OWOCE DESEROWE SMAK LATA ANANAS VORTUMNUS
- plasterki limonki, listki mięty
Sposób przygotowania:
Bezy:
- Piekarnik rozgrzej do 110ºC (funkcja termoobieg).
- Białka umieść w misie miksera. Ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj cukier, łyżka po łyżce aż do powstania lśniącej, gęstej piany. Dalej dodaj sok z cytryny i ponownie ubij. Na końcu wsyp przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.
- Ubite białka przełóż do worka cukierniczego z tylką w kształcie “gwiazdki”. Wyszprycuj bezy na blachę pozostawiając pomiędzy nimi kilkucentymetrowe odległości.
- Włóż do piekarnika na ok. 3 godziny.
- Wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce.
- Gdy bezy są już wystudzone śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubij na gęstą pianę. Wyszprycuj lub wyłóż za pomocą łyżki na bezy.
- Na wierzch wyłóż kilka łyżeczek ananasa deserowego SMAK LATA VORTUMNUS. Udekoruj plastrami limonki oraz listkami mięty.
Smacznego!