Przepisy
Przepisy
Kanapka na wiejskim chlebie
z pieczoną szynką i żurawiną
Składniki:
Pieczona, peklowana szynka:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- woda
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- 250 ml bulionu warzywnego
- kilka kromek wiejskiego chleba na zakwasie
- majonez/ sos czosnkowy
- ŻURAWINA DO MIĘS I SERÓW VORTUMNUS
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
Pieczona, peklowana szynka:
- Włóż szynkę do garnka, zalej ją wodą tak by była całkowicie przykryta. Wyjmij szynkę. Do wody wrzuć czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz oraz 3 duże łyżki soli. Zagotuj. Włóż szynkę z powrotem do garnka i wstaw go do lodówki najlepiej na 2 dni.
- Po upływie tego czasu wyjmij szynkę z solanki. Dokładnie opłucz i natrzyj solą oraz pieprzem. Przełóż do rękawa do pieczenia i włóż do naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik nagrzej do 180ºC.
- Szynkę włóż do piekarnika na 1,5 godz. (bez przykrycia). W trakcie podlewaj ją bulionem, żeby się nie wysuszyła.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Szynkę pokrój w plastry. Chleb przypiecz na suchej patelni lub w tosterze. Kromki wysmaruj sporą ilością majonezu lub sosu czosnkowego, wyłóż do kilka plastrów szynki oraz sporą ilość
ŻURAWINY DO MIĘS I SERÓW VORTUMNUS. Posyp z wierzchu świeżym tymiankiem, dopraw solą i pieprzem.
Smacznego !