Przepisy
Przepisy
Aromatyczna szakszuka
z konserwową papryką i jajkami
Składniki : (2-4 porcje)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów, krojonych
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 150 g PAPRYKI KONSERWOWEJ VORTUMNUS (waga po odsączeniu)
- 100 ml wody
- po 1 łyżeczce mielonego: kuminu, kolendry, wędzonej papryki, harissy
- duża szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeża kolendra, 2 łyżki sera feta
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe pokrój w połówki, a PAPRYKĘ KONSERWOWĄ VORTUMNUS w mniejsze kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulkę, czosnek oraz szczyptę soli i zeszklij przez kilka minut na niskim ogniu.
- Dodaj pomidory w puszce, pomidorki koktajlowe oraz PAPRYKĘ KONSERWOWĄ VORTUMNUS oraz wszystkie przyprawy – kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, harrisę, cukier i sól.
Smaż 4-5 minut. - Gdy mieszanka zacznie gęstnieć wlej wodę. Smaż dalej ok. 10 minut. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
- Drewnianą łyżką zrób 4 wgłębienia, wbij do nich jajka i dopraw je solą. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj 3 minuty. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze 2-3 minuty.
- Szakszukę podawaj prosto z patelni, posypując ją świeżą kolendrą oraz pokruszoną fetą.