Przepisy
Przepisy
Bruschetta z kolorowymi pomidorami,
bazylią i czosnkiem w oleju
Składniki (ok. 6-8 porcji):
Bruschetta:
• 1 bagietka
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 400 g kolorowych pomidorów np. malinowy, bawole serce, żółty, kumaty
• SMAKI ŚWIATA CZOSNEK W OLEJU VORTUMNUS
• pęczek świeżej bazylii
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bruschetta:
1. Piekarnik rozgrzej do 200ºC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Bagietkę pokrój na kromki i rozłóż na blasze. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i wstaw do piekarnika na 3-4 minuty.
3. W międzyczasie pokrój pomidory w kostkę, posiekaj kilkanaście listków bazylii. 5-6 ząbków CZOSNKU W OLEJU VORTUMNUS pokrój w mniejsze kawałki.
4. W dużej misce umieść pomidory, czosnek, bazylię, wlej oliwę oraz ocet balsamiczny. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
5. Wyłóż na podpieczone bagietki i zapiekaj jeszcze kilka minut.
6. Podawaj prosto z piekarnika, możesz skropić dodatkowo oliwą z oliwek.
Smacznego !