Przepisy
Przepisy
Czekoladowe tartaletki z puszystym kremem
i smakiem lata czarna jagoda
Składniki (ok. 20 sztuk)
Ciasto kruche:
• 230 g mąki pszennej
• 2 łyżki ciemnego kakao
• 40 g cukru pudru
• szczypta soli
• 130 g masła, zimnego
• 1 jajko
Krem:
• 250 g serka mascarpone, schłodzonego
• 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
• 3 łyżki cukru pudru
• skórka otarta z 1 cytryny
• OWOCE DESEROWE SMAK LATA CZARNA JAGODA VORTUMNUS
• listki mięty/ melisy
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
1. Mąkę, kakao, cukier puder i sól wymieszaj. Wsyp do malaksera lub misy miksera planetarnego, dodaj posiekane w drobną kostkę masło i zacznij ucieranie.
2. Gdy powstanie kruszonka dodaj jajko i jeszcze raz krótko zmiksuj, tak by powstało ciasto.
3. Wyłóż na blat i zagnieć w kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
4. Foremki do tarteletek wysmaruj masło i oprósz mąką.
5. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Ponownie schłodź w lodówce przez ok. 30 minut.
6. Piekarnik rozgrzej do 200ºC. Następnie tarteletki wyłóż papierem do pieczenia i obciąż fasolą czy ryżem. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
7. Zdejmij obciążenie i dopiekaj jeszcze kolejne 8-10 minut . Wystudź na kratce.
Krem:
1. Mascarpone i śmietankę ubij na wysokich obrotach na puszysty krem.
2. Dodaj cukier puder i jeszcze raz ubij. Na końcu delikatnie wmieszaj skórkę z cytryny.
Na wystudzone tarteletki wyłóż krem. Na wierzch wyłóż OWOCE DESEROWE SMAK LATA CZARNA JAGODA VORTUMNUS. Udekoruj listkami mięty/ melisy.
Smacznego !