Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Karkówka pieczona w miodzie podana
z ogórkami lisowskimi pikantnymi

Składniki : (6-8 porcji):

• ok. 2 kg karkówki wieprzowej
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka gorczycy
• 2 łyżeczki tymianku
• 2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 5 łyżek płynnego miodu + 5 łyżek do posmarowania podczas pieczenia
• 100 ml wody
• do podania: OGÓRKI LISOWSKIE PIKANTNE VORTUMNUS

Karkówka pieczona w miodzie podana z ogórkami lisowskimi pikantnymi

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Przerzuć do dużej miski.
2. Dodaj gorczycę, tymianek, sól i pieprz, miód oraz wodę, dokładnie wymieszaj.
3. Do powstałej mieszanki włóż oczyszczoną i umytą karkówkę i dokładnie ją natrzyj. Zakryj folią i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
4. Po tym czasie nagrzej piekarnik na 180°C.
5. Karkówkę wraz z marynatą przełóż do dużego naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do piekarnika na 2,5 godziny.
6. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika. Zdejmij pokrywę i posmaruj miodem, dokładnie wcierając w mięso.
7. Wstaw ponownie do piekarnika tym razem bez pokrywy i zapiekaj jeszcze ok. 30 minut.
8. Wyjmij z piekarnika, przełóż na deskę. Po 10 minutach pokrój w plastry.
9. Podawaj z OGÓRKAMI LISOWSKIMI PIKANTNYMI VORTUMNUS.

 

Smacznego !