Przepisy
Przepisy
Maślane naleśniki z serkiem waniliowym,
owocami i konfiturą z czarnych porzeczek
Składniki (ok. 20 naleśników):
• 50 g masła
• 2 szklanki mąki
• 1,5 szklanki mleka
• 1 szklanka wody gazowanej
• duża szczypta soli
• 3 jajka
• 3 łyżki cukru
• 3 opakowania serka waniliowego
• KONFITURA EKSTRA Z CZARNYCH PORZECZEK VORTUMNUS
• świeże owoce leśne – np. maliny, jeżyny, porzeczki
Sposób przygotowania:
1. Masło roztop w małym rondelku i wystudź.
2. Do dużej miski wsyp mąkę, sól i cukier. Wlej mleko, wodę gazowaną oraz jajka. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Na końcu powoli wlewaj wystudzone
masło cały czas mieszając. Tak przygotowane ciasto odstaw na ok. 30 minut.
3. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu.
4. Na każdy naleśnik wyłóż po kilka łyżek serka waniliowego, a następnie KONFITURĘ EKSTRA Z CZARNYCH PORZECZEK VORTUMNUS i leśne owoce.
5. Zawiń w rulon lub złóż w trójkąty.
Smacznego !