Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Piernikosernik z powidłami śliwkowymi

Składniki (ciasto o śr. 22cm)

Piernik:

• 185 g mąki pszennej
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżeczka sody
• szczypta soli
• 2 łyżki przyprawy korzennej
• 1 jajko, w temp. pokojowej
• 100 g drobnego cukru
• 125 ml miodu
• 70 g masła
• 125 ml maślanki, w temp. pokojowej

 

Sernik:

• 500 g twarogu sernikowego
• 100 g cukru
• 2 łyżki soku z cytryny + skórka z 1 cytryny
• 2 łyżki soku z pomarańczy + skórka z 1 pomarańczy
• 3 jajka
• 125 ml kwaśnej śmietany 12%
• 3 łyżki mąki pszennej
• sok pomarańczowy/ likier do nasączania piernika
• POWIDŁA ŚLIWKOWE VORTUMNUS

Piernikosernik z powidłami śliwkowymi

Sposób przygotowania:

Piernik:

1. Piekarnik rozgrzej do 175ºC (funkcja góra-dół). Tortownicę o śr. 22 cm wyłóż papierem
do pieczenia.
2. Do dużej miski przesiej mąkę, kakao, sodę, sól i przyprawę korzenną.
3. Masło rozpuść i wystudź.
4. Jajko ubij z drobnym cukrem na puszystą pianę. Wlewaj powoli miód, cały czas ubijając,
a następnie masło.
4. Dodaj suche składniki i maślankę, dokładnie wymieszaj trzepaczką.
5. Ciasto przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut lub do suchego
patyczka. Wystudź na kratce.

Sposób przygotowania:

Sernik:

1. Piekarnik rozgrzej do 140ºC (funkcja góra-dół). Na dole piekarnika umieść naczynie z
wodą.
2. Tortownicę o śr. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
3. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką. Przelej do tortownicy.
4. Formę okryj dwoma/ trzema warstwami folii aluminiowej i wstaw do piekarnika na ok.
1,5 – 2 godziny. Sernik jest gotowy gdy cała powierzchnia jest ścięta i sprężysta przy
dotyku patyczkiem.
6. Wyłącz piekarnik i pozostaw na 1 godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
7. Wystudź całkowicie na blacie, a następnie przez całą noc w lodówce.

 

Schłodzony sernik wykrój z brzegów i zdejmij tortownicę.
Piernik przekrój na pół. Pierwszą połowę umieść na paterze, nasącz sokiem/ likierem i
wysmaruj sporą ilością POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH VORTUMNUS.
Następnie ostrożnie ułóż sernik. Wyłóż kolejny warstwę powideł, a następnie drugi piernik.

 

Smacznego !