Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Pierś z kaczki z konfiturą jeżynową
i zieloną fasolką

Składniki (2 porcje):

• 2 piersi z kaczki
• 300 g fasolki zielonej
• 1 mała cebulka czerwona
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• 1/2 łyżeczki soku z limonki/ cytryny
• 200 g kaszy np. owsianej, pęczak
• 1 pęczek natki pietruszki
• sól, pieprz
• KONFITURA EKSTRA Z JEŻYN VORTUMNUS

 

Pierś z kaczki z konfiturą jeżynową i zieloną fasolką

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kaczki wyjmij z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Dopraw solą i pieprzem z obu stron.
2. Zieloną fasolkę gotuj przez 4-5 minut w osolonej wodzie. Następnie przełóż do miski z lodowatą wodą, by zachowała chrupkość i swój piękny, zielony kolor, po czym odcedź.
3. Czerwoną cebulkę posiekaj w drobną kosteczkę, dodaj do fasolki. Skrop olejem sezamowym , sosem sojowym oraz sokiem z limonki/ cytryny , wymieszaj.
4. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do kaszy. Dopraw solą i pieprzem.
5. Piekarnik rozgrzej do 200ºC.
6. Piersi z kaczki ułóż skórą do dołu na zimnej, żaroodpornej patelni. Włącz średni ogień i smaż stopniowo wytapiając tłuszcz ze skóry (ok. 10 minut).
Piersi odwróć i smaż od strony mięsa jeszcze 2 minut.
7. Odwróć piersi z powrotem skórą do góry i włóż do piekarnika na ok. 8 minut.
8. Po wyjęciu przełóż na deskę i pozwól “odpocząć” mięsu jeszcze kilka minut. Po czym delikatnie pokrój w plastry.
9. Kaszę oraz fasolkę wyłóż na talerze, na wierzch delikatnie przełóż plastry piersi z kaczki. Podawaj z KONFITURĄ EKSTRA Z JEŻYN VORTUMNUS.

 

Smacznego !