Przepisy
Przepisy
Sałatka z rukolą, pomidorami suszonymi,
gruszką i morelami oraz burratą
i dressingiem bazyliowo-czosnkowym
Składniki (2 porcje):
• 100 g rukoli
• 10 szt. POMIDORÓW SUSZONYCH W OLEJU Z PIEPRZEM VORTUMNUS
• 1 gruszka
• 2 morele
• 2 kulki burraty
• garść migdałów
Dressing bazyliowo-czosnkowy:
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatka z rukolą, pomidorami suszonymi, gruszką i morelami oraz burratą i dressingiem bazyliowo-czosnkowym
1. Dressing: Bazylię, czosnek oraz sok z cytryny umieść w kielichu blendera, zmiksuj. Następnie wlewaj powoli olej miksując na niskich obrotach. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
2. Gruszkę pokrój w plastry, morele w ćwiartki. POMIDORY SUSZONE W OLEJU Z PIEPRZEM VORTUMNUS wyjmij ze słoiczka i delikatnie odsącz za pomocą ręcznika papierowego.
3. Migdały upraż na suchej patelni, a następnie posiekaj.
4. Na 2 głębokie talerze wyłóż rukolę, skrop dressingiem i wymieszaj. Następnie wyłóż po kilka plastrów gruszki, morele oraz SUSZONE POMIDORY. Na wierzchu wyłóż delikatnie burratę.
Posyp prażonymi migdałami oraz skrop obficie bazyliowym dressingiem.
Smacznego !