Przepisy
Przepisy
Tosty francuskie z jogurtem
greckim i konfiturą z agrestu
Składniki (2-3 porcje):
• 6 kromek chleba tostowego
• 2 jajka
• 170 ml mleka
• duża szczypta cynamonu oraz gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• szczypta soli
• 3 łyżki masła
• 100 g jogurtu greckiego
• KONFITURA EKSTRA Z AGRESTU VORTUMNUS
• świeży agrest
• listki mięty/ melisy do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj jajka, mleko, cynamon, gałkę muszkatołową, ekstrakt waniliowy oraz sól.
2. Dużą patelnię rozgrzej na średnim ogniu, dodaj masło i rozpuść.
3. Kromki chleba namaczaj z dwóch stron w mieszance jajeczno-mlecznej i układaj na rozgrzanej patelni.
4. Smaż kromki z dwóch stron, aż będą złocisto-brązowe.
5. Usmażone francuskie tosty przełóż na talerze. Na wierzch wyłóż jogurt grecki oraz po 2-3 łyżeczki KONFITURY EKSTRA Z AGRESTU VORTUMNUS.
Udekoruj świeżym agrestem i listkami mięty/melisy.
Smacznego !