Przepisy

Przepisy

Kruche babeczki z czekoladą rubinową
i ananasem deserowym
Składniki (8-10 sztuk):
ciasto:
• 300 g mąki
• 60 g cukru pudru
• 200 g masła
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 żółtka
• łyżka gęstego jogurtu
dodatkowo:
• 120 g czekolady rubinowej w pastylkach
• Owoce deserowe Smaki Lata Ananas Vortumnus
• 2 plastry ananasa
• Świeża mięta do ozdoby
• Łyżka masła i łyżka kaszy manny do foremek

Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość posiekaj z masłem, po czym dodaj żółtka i jogurt. Zagnieć na gładkie ciasto i włóż na godzinę do lodówki.
2. Po tym czasie piekarnik nastaw na 180 stopni.
3. Wysmarowane tłuszczem i wysypane kaszą manną foremki (8-10 cm średnicy) na tartaletki wyłóż cienką warstwą ciasta, przykryj je kawałkami papieru do pieczenia i obciąż ceramicznymi kulkami lub suchą fasolą.
4. Piecz około 25 w 180 stopniach na ustawieniach góra+dół.
5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i posmaruj nią wystudzone babeczki.
6. Wypełnij je owocami deserowymi Smaki Lata Ananas Vortumnus i udekoruj świeżym ananasem oraz miętą.