Przepisy

Przepisy

Gofry kukurydziane z kremem chałwowym i owocami deserowymi mango-marakuja
4 sztuki:
Ciasto:
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 130 g mąki kukurydzianej
- 220 ml maślanki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g mascarpone
- 75 g waniliowej chałwy
Dodatkowo:
- Owoce deserowe Smak Lata Mango z marakują Vortumnus
- Świeża mięta do dekoracji

- Mascarpone zmiksuj z pokruszoną chałwą na gładki krem i przełóż do lodówki.
- Białka ubij z solą na sztywno.
- Żółtka wymieszaj z maślanką.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, po czym dodaj do niej maślankę oraz pianę z białek.
- W nagrzanej gofrownicy upiecz gofry i wystudź je na kratce.
- Podaj z kremem chałwowym i owocami deserowymi Smak Lata z Mango i marakują Vortumnus i udekoruj je świeżą miętą.