Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Pavlova z deserową wiśnią

6 porcji:

  • 3 białka jajek
  • 150 g drobnego cukru
  • Szczypta soli

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • Owoce deserowe Smaki Lata Wiśnia Vortumnus
  • Jadalne kwiaty
Pavlova z deserową wiśnią
  1. Piekarnik nagrzej do 120 stopni.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne, maksymalnie zwiększ obroty miksera i powoli dosypuj po łyżce cukru. Ubij do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się gęsta, klejąca i błyszcząca.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ubite z cukrem białka.
  4. Za pomocą łyżki uformuj kształt kopca z lekkim dołkiem w środku.
  5. Bezę przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 50 minut.
  6. Bezę wystudź w wyłączonym, otwartym piekarniku.
  7. Mascarpone zmiksuj na sztywny krem wraz ze śmietanką i wyłóż go na wystudzoną bezę.
  8. Na wierzch wyłóż owoce deserowe Smaki Lata Wiśnia Vortumnus i udekoruj jadalnymi kwiatami.