Przepisy

Przepisy

Pavlova z deserową wiśnią
6 porcji:
- 3 białka jajek
- 150 g drobnego cukru
- Szczypta soli
Krem:
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- Owoce deserowe Smaki Lata Wiśnia Vortumnus
- Jadalne kwiaty

- Piekarnik nagrzej do 120 stopni.
- Białka ubij ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne, maksymalnie zwiększ obroty miksera i powoli dosypuj po łyżce cukru. Ubij do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się gęsta, klejąca i błyszcząca.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ubite z cukrem białka.
- Za pomocą łyżki uformuj kształt kopca z lekkim dołkiem w środku.
- Bezę przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 50 minut.
- Bezę wystudź w wyłączonym, otwartym piekarniku.
- Mascarpone zmiksuj na sztywny krem wraz ze śmietanką i wyłóż go na wystudzoną bezę.
- Na wierzch wyłóż owoce deserowe Smaki Lata Wiśnia Vortumnus i udekoruj jadalnymi kwiatami.