Historia Marki
O nas
VORTUMNUS - FIRMA W SERCU PODKARPACIA,
STWORZONA Z MARZENIA
Vortumnus to firma rodzinna, ze 100% polskiego kapitału. Jej początki sięgają lat 70-tych. Wtedy to pełne pasji małżeństwo - Maria i Stanisław Wójcik - postanowiło rozpocząć spełnianie swojego wielkiego marzenia… „Pamiętam nasze rozmowy o założeniu własnego przetwórstwa. Ja byłam pełna obaw, ale mój mąż nie miał nawet cienia wątpliwości. Marysiu – marzenia są po to, aby je realizować. Razem damy radę” – tak początki wspomina Maria Wójcik, współzałożycielka firmy Vortumnus.
Tak w sercu pięknego Podkarpacia wśród zielonych, wiejskich terenów i czystego powietrza powstała pierwsza szklarnia, w której uprawiane były pomidory i gerbery. Niedługo potem powstały kolejne szklarnie oraz tunele z ogórkami i chryzantemami.
Właściciele zaprosili do współpracy kilku mieszkańców Lisowa.
Właściciele długo zastanawiali się nad nazwą, która miała odzwierciedlać to, na czym im od początku najbardziej zależało czyli: wysoka jakość produktów, naturalne receptury oraz nawiązanie do tradycji.
Wybór był tylko jeden – Vortumnus.
Zależało im, aby stworzyć miejsce z życzliwą i rodzinną atmosferą. Wspólne posiłki były rytuałem - „Kochani, macie tu kanapki i ciepłą herbatę, żebyście nie byli głodni” – mówił Pan Stanisław, kiedy przychodził do nas. Takie wspomnienia ma Pani Helena Leszczyńska – jedna z pierwszych pracownic, która w firmie Vortumnus przepracowała ponad 30 lat.
Małżeństwo zaczynało dzień wczesnym rankiem, aby osobiście doglądać każdy szczegół. Zbierane z niezwykłą pieczołowitością warzywa i kwiaty zawozili niebieską Nysą na giełdę do Katowic i Krakowa. To właśnie tam zrodził się pomysł, aby założyć własne przetwórstwo…