Przepisy
Przepisy
Babka miodowa z lukrem cytrusowym
Składniki (1 babka):
Babka:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 200 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 50 g MIODU SZTUCZNEGO PŁYNNEGO VORTUMNUS
- 4 jajka, w temp. pokojowej
- skórka otarta z 4-5 limonek
- 50-60 ml soku z limonki
Lukier:
- 140 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżka soku z grejpfruta/ cytryny
Sposób przygotowania:
Babka:
- Piekarnik rozgrzej do 160ºC. Formę do babki o pojemności ok. 2,3- 2,5 litra wysmaruj masłem i oprósz mąką.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiej do miski, dodaj sól, wymieszaj.
- Masło utrzyj za pomocą miksera na białą, puszystą masę. Pod koniec ubijania
dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce. A następnie MIÓD SZTUCZNY
PŁYNNY VORTUMNUS, cały czas ucierając na wysokich obrotach. - Gdy masa będzie już puszysta, dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym.
- Wsyp skórkę z limonki, a następnie dodawaj naprzemiennie sok z limonki wraz z
suchymi składnikami mieszając delikatnie szpatułką. - Gotowe ciasto przelej do formy, do 3/4 jej wysokości.
- Wstaw do piekarnika na 1 godzinę lub do suchego patyczka.
- Wystudź na kratce 10-15 minut w formie, a następnie pozostaw bez formy do
całkowitego wystudzenia.
Sposób przygotowania:
Lukier:
Cukier puder zmiksuj z sokami z cytrusów, jeżeli byłby zbyt rzadki dodaj więcej
cukru pudru.
Przestudzoną babkę oblej cytrusowym lukrem.
Smacznego!