Przepisy
Przepisy
Boeuf bourguignon podany
z sałatką pieczarkową z warzywami
Składniki : (ok. 6-8 porcji)
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 2 marchewki
• 1 por
• 50 g masła
• 2 łyżki oliwy
• 1,5 kg wołowiny np. łopatki, udźca, karkówki
• 150 g wędzonego boczku
• 0,5l bulionu wołowego
• 0,5 l czerwonego wina, wytrawnego
• 30 g koncentratu pomidorowego
• 3 liście laurowe
• kilka gałązek rozmarynu
• 15-20 sztuk CEBULEK PERŁOWYCH MARYNOWANYCH VORTUMNUS
• 150 g pieczarek
• sól, pieprz
• SAŁATKA PIECZARKOWA Z WARZYWAMI VORTUMNUS
• bagietka
Sposób przygotowania
Rolady wołowe:
1. Piekarnik rozgrzej do 150ºC.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marchewki oraz por pokrój w talarki. Boczek pokrój w kosteczkę.
3. Wołowinę dokładnie oczyść i umyj. Pokrój w dużą kostkę.
4. W dużym naczyniu żaroodpornym podsmaż boczek, aż do zrumienienia. Wyjmij z naczynia, pozostawiając tłuszcz.
5. Dodaj łyżkę masła, zwiększ ogień i podsmaż partiami mięso. Musi zrumienić się z każdej strony. Odłóż do osobnego naczynia.
6. Do naczynia żaroodpornego dodaj resztę masła oraz oliwę, wrzuć cebulkę, czosnek , marchewkę oraz pora. Podsmaż kilka minut.
7. Wlej bulion, wino oraz koncentrat. Zagotuj. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn oraz podsmażone mięso i boczek. Zagotuj ponownie.
8. Na osobnej patelni na 1 łyżce masła podsmaż pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki oraz CEBULKI PERŁOWE VORTUMNUS. Dodaj do wołowiny.
9. Następnie nakryj naczynie i przełóż do piekarnika na 2,5 godziny.
10.Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zapiekaj jeszcze 30 minut.
11. Gorącą potrawkę przełóż do misek, podawaj z bagietką i SAŁATKĄ PIECZARKOWĄ Z WARZYWAMI VORTUMNUS.
Smacznego !