Przepisy
Przepisy
Eklery z kremem waniliowo-limonkowym
i smakiem lata brzoskwinia
Składniki (ok. 20 sztuk)
Ciasto na eklery:
• 315 ml wody
• 100 g masła
• 190 g mąki pszennej
• 5 jajek
• 1/2 łyżeczki soli
Krem:
• 250 g mascarpone, schłodzone
• 250 g śmietanki kremówki 36%, schłodzona
• 5 łyżek cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• skórka z 2 limonek
• OWOCE DESEROWE SMAK LATA BRZOSKWINIA VORTUMNUS
• listki mięty
Sposób przygotowania:
Ciasto na eklery:
1. W rondlu umieść wodę i masło, zagotuj na małym ogniu. Wsyp mąkę i ucieraj
ciasto drewnianą łyżką/ silikonową szpatułką.
2. Gotowe ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ścianek. Zdejmij z ognia, przełóż
do misy miksera i wstaw do lodówki, by wystudzić.
3. Do wystudzonego ciasta dodawaj jajka – jedno po drugim miksując na średnich obrotach.
4. Piekarnik rozgrzej do 200ºC.
5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką “otwarta gwiazdka” czyli 4B.
Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyszprycuj eklery o dł. 10-12 cm.
5. Wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut. Gotowe eklery powinno być złocisto-brązowe
i chrupiące z wierzchu.
Sposób przygotowania:
Krem:
1. Mascarpone ubij razem ze śmietanką i cukrem pudrem.
2. Do ubitego mascarpone dodaj wanilię i skórkę z limonki. Zmiksuj.
3. Przełóż do worka cukierniczego.
Wystudzone eklery przekrój wzdłuż, wypełnij kremem.
Na górę wyszprycuj kilka “kleksów” z kremu, a pomiędzy wyłóż delikatnie
SMAK LATA BRZOSKWINIĘ VORTUMNUS. Udekoruj listkami mięty.
Smacznego !