Przepisy
Przepisy
Francuska tarta z gorgonzolą, pomidorami
suszonymi, bazylią i orzeszkami pinii
Składniki (1 tarta – 6-8 porcji):
Francuska tarta z gorgonzolą:
• 1 arkusz ciasta francuskiego
• 200 g pomidorków cherry
• 100 g POMIDORÓW SUSZONYCH W OLEJU POŁÓWKI VORTUMNUS
• 1/2 małej czerwonej cebuli
• 100 g mascarpone
• 100 g gorgonzoli
• 1 kulka mozzarelli
• sól, pieprz
• świeże oregano
• 1 jajko do posmarowania brzegów
Sposób przygotowania:
Francuska tarta z gorgonzolą:
1. Piekarnik rozgrzej do 190ºC.
2. Ciasto francuskie rozłóż na papierze do pieczenia, następnie przenieś na dużą blachę.
3. Pomidorki cherry pokrój w połówki, czerwoną cebulkę w piórka. Mozzarellę i gorgonzolę porwij na mniejsze kawałki.
4. W misce umieść mascarpone z mozzarellą i gorgonzolą. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekanym, świeżym oregano.
5. Na cieście francuskim wyłóż mieszankę serów, dodaj pomidorki cherry, czerwoną cebulkę oraz POMIDORY SUSZONE W OLEJU POŁÓWKI VORTUMNUS.
6. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 30-35 minut.
7. Wyjmij z piekarnika, gdy brzegi będą już złociste, a następnie udekoruj świeżym oregano.
Smacznego!