Przepisy
Przepisy
Gofry bananowe z limonkowym kremem
jogurtowy z miętą i konfiturą ekstra z mango
Składniki (ok. 12-15 gofrów):
Gofry bananowe:
• 3 bardzo dojrzałe banany
• 450 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 360 ml mleka
• 180 ml oleju słonecznikowego
• 2 łyżeczki cynamonu
• 4 łyżki cukru
• 3 jajka
Limonkowy krem jogurtowy:
• 600 g jogurtu greckiego
• skórka otarta z 3 limonek
• 1 łyżeczka soku z limonki
• 2 łyżki miodu
• KONFITURA EKSTRA Z MANGO VORTUMNUS
• listki mięty
Sposób przygotowania:
Gofry bananowe:
1. Banany rozgnieć widelcem na gładki mus. Dodaj jajka, a potem resztę płynnych składników – mleko oraz olej. Wymieszaj.
2. W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier. Dodaj do bananów, wymieszaj.
3. Mocno rozgrzej gofrownicę. Wlewaj po kilka łyżek bananowej mieszanki (bez dodatkowego tłuszczu) i zapiekaj po 3-4 minuty.
4. Gotowe gofry przekładaj na kratkę.
Limonkowy krem jogurtowy: Grecki jogurt wymieszaj ze skrórką limonki, sokiem oraz miodem.
Na gofrach wyłóż po kilka łyżek limonkowego jogurtu, a następnie sporą ilość KONFITURY EKSTRA Z MANGO VORTUMNUS. Udekoruj miętą.
Smacznego !