Przepisy
Przepisy
Kanapka z musem z gorgonzoli, bekonem
i smakiem lata brzoskwinia
Składniki (4 porcje)
Mus z gorgonzoli:
• 100 g gorgonzoli
• 50 g śmietanki 30%
• 80 g serka śmietankowego
• szczypta soli
• świeżo mielony pieprz
• 100 g boczku wędzonego w plastrach
• 4 kromki chleba np. żytniego na zakwasie
• OWOCE DESEROWE SMAK LATA BRZOSKWINIA VORTUMNUS
• kiełki np. słonecznika, brokuła
Sposób przygotowania:
Mus z gorgonzoli:
1. Gorgonzolę umieść w misce i rozgnieć widelcem. Dodaj śmietankę oraz serek śmietankowy, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
2. Kromki chleba podpiecz na suchej patelni lub w tosterze.
3. Plastry boczku wędzonego umieść na suchej, mocno rogrzanej patelni i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Co jakiś czas odlewaj nadmiar tłuszczu z patelni.
Bekon jest gotowy, gdy znacznie zmniejszy swoją objętość i mocno się zrumieni.
4. Kromki chleba wysmaruj sporą ilością musu z gorgonzoli, następnie delikatnie wyłóż po kilka łyżeczek OWOCÓW DESEROWYCH SMAK LATA BRZOSKWINIA VORTUMNUS.
Bekon posiekaj lub porwij na mniejsze kawałki i wyłóż pomiędzy owocami.
5. Kanapki udekoruj kiełkami.