Przepisy
Przepisy
Kasza jaglana ze szparagami, kurczakiem,
serem feta i pomidorami suszonymi
Składniki (4 porcje):
Kasza jaglana ze szparagami, kurczakiem, serem feta i pomidorami suszonymi
• 200 g kaszy jaglanej
• 500 g piersi z kurczaka
• po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 50 g sera fety
• 1 pęczek szparagów
• POMIDORY SUSZONE W OLEJU PASKI VORTUMNUS
• zielona cebulka dymka
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kasza jaglana ze szparagami, kurczakiem, serem feta i pomidorami suszonymi
1. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko. Delikatnie przestudź, a następnie wymieszaj z kilkoma łyżkami aromatycznego oleju z POMIDORÓW SUSZONYCH VORTUMNUS.
2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyść, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć kurczak i dodaj zioła prowansalskie, słodką, ostrą paprykę raz sól i pieprz.
Smaż kilka minut na mocnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Odstaw.
3. Szparagi ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, następnie zamocz w lodowatej wodzie by nie straciły swojego koloru. Pokrój w mniejsze kawałki.
4. Zieloną cebulkę posiekaj.
5. W dużej misce wymieszaj kaszę jaglaną z kurczakiem, szparagami, POMIDORAMI SUSZONYMI W OLEJU PASKI VORTUMNUS oraz zieloną cebulką.
6. Na końcu, na wierzch delikatnie pokrusz fetę i skrop dodatkową ilością oleju z pomidorów suszonych.
Smacznego !