Przepisy
Przepisy
Kofty - bliskowschodnie szaszłyki mięsne podane
z kaszą bulgur oraz sałatką z kalafiora
Składniki (4 porcje):
• 500 g mielonej wołowiny
• 1 łyżeczka kuminu
• 1 łyżeczka papryki wędzonej
• 2 łyżeczki kolendry w ziarnach
• 2 ząbki czosnku
• 1 mały pęczek natki pietruszki
• 1 jajko
• sól, pieprz
• 400 g kaszy bulgur
• 3 łyżki oleju sezamowego
• listki mięty i natki pietruszki
• SAŁATKA Z KALAFIORA VORTUMNUS
Sposób przygotowania:
1. W moździerzu umieść ziarna kolendry i dokładnie utrzyj. Czosnek oraz natkę posiekaj.
2. W dużej misce wymieszaj wołowinę z posiekanym czosnkiem, przyprawami, natką pietruszki i jajkiem. Dokładnie wyrób dłońmi. Dopraw solą i pieprzem.
3. Przygotuj metalowe patyczki szaszłykowe. Nadziewaj mięso na szaszłyk, formując wydłużony kształt.
4. Na patelni grillowej rozgrzej olej. Kofty smaż z każdej strony po 7-8 minut na średnim ogniu, do momentu aż będą mocno zarumienione.
5. W międzyczasie ugotuj kaszę bulgur. Lekko wystudź i dodaj do niej olej sezamowy oraz 2 łyżki posiekanej natki oraz mięty. Dopraw solą i pieprzem.
6. Na dużym półmisku wyłóż kaszę, a na niej szaszłyki. Podawaj z aromatyczną SAŁATKĄ Z KALAFIORA VORTUMNUS.
Smacznego !