Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Lody jogurtowo-czereśniowe
z czereśniami koktajlowymi

Składniki:

Lody jogurtowe:

• 330 ml mleka pełnotłustego + 2 łyżki dodatkowo
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 2 łyżki syropu kukurydzianego
• 140 g cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka skrobii kukurydzianej
• 1 laska wanilii / 2 łyżeczki ekstraktu z prawdziwą wanilią
• 1 kg jogurtu greckiego

 

Czereśniowy “dżem”:

• 300 g czereśni, wypestkowanych
• 80 g cukru
• 4 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo: CZEREŚNIE KOKTAJLOWE W SYROPIE CZERWONE,
ZIELONE, ŻÓŁTE VORTUMNUS, listki mięty

Lody jogurtowo-czereśniowe z czereśniami koktajlowymi

Sposób przygotowania:

Lody jogurtowe:

1. W rondlu umieść 330 ml mleka, śmietankę kremówkę, syrop kukurydziany, cukier i sól. Włącz średni ogień i gotuj.
2. W małej miseczce dokładnie wymieszaj skrobię kukurydzianą z 2 łyżkami mleka.
3. Gdy mleczno-śmietanowa mikstura zacznie się gotować zacznij ją mieszać, tak by cukier się rozpuścił. Zdejmij z ognia i wlej mleko ze skrobią, dokładnie wmieszaj za pomocą trzepaczki.
Wstaw z powrotem na palnik i zagotuj na małym ogniu.
4. Zdejmij z ognia, dodaj wanilię lub ekstrakt oraz jogurt grecki. Wymieszaj i ostudź. Wstaw do lodówki na min. 6 h.

 

Czereśniowy “dżem”:

1. W rondelku umieść czereśnie, cukier i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut mieszając co jakiś czas.
2. Zdejmij z ognia i wystudź. Włóż do lodówki do schłodzenia.

Schłodzone w lodówce lody jogurtowe przełóż do pojemnika z pokrywką układając warstwami naprzemiennie z czereśniowym dżemem. Włóż do zamrażarki
na 6 godzin mieszając co 30 minut.

Gotowe lody podawaj z CZEREŚNIAMI KOKTAJLOWYMI W SYROPIE VORTUMNUS oraz listkami mięty.

Smacznego !