Przepisy
Przepisy
Pączki cynamonowe z marmoladą
o smaku róży
Składniki (14-16 pączków):
Ciasto na pączki:
• 30 g świeżych drożdży
• 250 ml mleka, letniego
• 60 g cukru
• 500 g mąki pszennej + do podsypywania
• 2 łyżeczki cynamonu
• szczypta soli
• 1 jajko
• 3 żółtka
• 30 ml wódki
• 70 g miękkiego masła
• olej do smażenia
• MARMOLADA O SMAKU RÓŻY VORTUMNUS
• cukier puder
Sposób przygotowania:
Pączki:
1. Drożdże zalej 100 ml mleka, dodaj 1 łyżkę cukru. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
2. Do misy miksera planetarnego wsyp mąkę, cynamon, resztę cukru, sól, wlej resztę mleka, 1 jajko, żółtka, wódkę oraz wyrośnięte drożdże.
3. Dobrze wyrób przez kilka minut za pomocą miksera z “hakiem”. Na końcu dodaj miękkie masło ponownie zmiksuj.
4. Ciasto przełóż do dużej miski podsypanej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
5. Wyrośnięte ciasto podziel na 14-16 równych części , po ok. 60-70 g. Z każdej części uformuj kuleczkę, lekko spłaszczając przenieś stolnicę lub deskę podsypaną mąką.
Nakryj ścierką, zostaw na kolejne 30 minut.
6. W dużym garnku rozgrzej olej do temp. 170ºC. Kładź po kilka sztuk pączków do góry nogami, czyli wybrzuszeniem na olej. Smaż przez kilka minut z każdej strony,
tak by pączki były złocisto brązowe.
7. Gotowe pączki przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, lekko wystudź.
8. MARMOLADĘ O SMAKU RÓŻY VORTUMNUS przełóż do rękawa cukierniczego ze specjalną długą końcówką do pączków i nadziewaj nią lekko przestudzone pączki.
9. Posyp obficie cukrem pudrem.
Smacznego !