Przepisy
Przepisy
Panna cotta waniliowa z sosem pistacjowym
i truskawkami smak lata
Składniki (4 porcje):
Panna cotta:
• 400 g śmietanki kremówki 36%
• 60 g cukru
• 1 laska wanilii
• 8 g żelatyny w proszku + 30 g wody
• OWOCE DESEROWE SMAK LATA TRUSKAWKA VORTUMNUS
• pistacje, obrane i niesolone
• mięta i świeże truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Panna cotta:
1. Żelatynę i wodę umieść w małej miseczce, wymieszaj i pozostaw do napęcznienia.
2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i końcówką noża wyjmij nasiona.
3. Śmietankę, cukier i wanilię umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy mieszanka zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia. Odstaw na kilka minut.
4. Po delikatnym przestudzeniu, do śmietanki wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
5. Przelej do 4 miseczek i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Miseczki z panna cottą wstaw na chwilę do ciepłej wody. Wyjmij z wody, podważ brzegi i odwróć do góry nogami nad talerzem.
Na panna cottę wyłóż kilka łyżeczek OWOCÓW DESEROWYCH SMAK LATA TRUSKAWKA VORTUMNUS.
Udekoruj listkami mięty, świeżymi truskawkami i posiekanymi pistacjami.
Smacznego !