Przepisy
Przepisy
Pierś z kurczaka w sosie tatarskim
z makaronem z cukinii
Składniki (2 porcje):
• 2 piersi z kurczaka
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka papryki słodkiej oraz ostrej
• 1 łyżeczka majeranku i lubczyku
• 1 duża cukinia
• oliwa z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka oregano suszonego
• sól, pieprz
Sos tatarski:
• 3 łyżki PIECZARKI MARYNOWANEJ KOSTKA
VORTUMNUS
• 2 łyżki OGÓRKI KISZONE KOSTKA VORTUMNUS
• ćwiartka czerwonej cebuli
• 3 łyżki szczypiorku
• 2 łyżki natki pietruszki
• 150 ml majonezu
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
1. Rozpocznij od przygotowania sosu tatarskiego – pokrój czerwoną cebulę w drobną kostkę,
posiekaj szczypiorek i natkę.
2. PIECZARKI MARYNOWANE KOSTKA oraz OGÓRKI KISZONE KOSTKA VORTUMNUS
delikatnie odsącz z nadmiaru octowej marynaty.
3. Wszystkie składniki na sos umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i
pieprzem.
4. Piersi z kurczaka oczyść z błon, umyj.
5. Umieść w misce, dodaj olej, słodką i ostrą paprykę, majeranek oraz lubczyk. Dopraw solą i
pieprzem.
6. Dokładnie wymieszaj nacierając kurczaka marynatą. Zafoliuj i odstaw do lodówki na min. 1 h.
7. Kurczaka usmaż na patelni na złocisty kolor – możesz dopiec przez kilka minut w piekarniku
rozgrzanym do 190 st. C, żeby upewnić się, że mięso jest gotowe w środku.
8. Cukinię umyj i za pomocą obieraczki wycinaj wstęgi przypominające makaron “pappardelle”.
9. Czosnek posiekaj drobno, podsmaż na 1 łyżce oliwy do złocistego koloru, następnie dodaj
cukinię oraz oregano.
10. Smaż 2 minuty. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
11. Piersi z kurczaka pokrój w plastry i przełóż na talerze. Obok wyłóż makaron z cukinii.
12. Na kurczaka wyłóż sos tatarski. Udekoruj świeżymi ziołami.
Smacznego !