Przepisy
Przepisy
Pikantny hummus z suszonymi
pomidorami z chili
Składniki (1 spora miska hummusu):
• 1 szklanka ciecierzycy (suchej)
• 1 łyżka sody
• 250 ml tahini
• 3 ząbki czosnku
• 10 szt. POMIDORÓW SUSZONYCH W OLEJU Z CHILI VORTUMNUS
• 4 łyżki soku z cytryny
• 1 papryczka chili
• 80 ml bardzo zimnej wody
• sól, pieprz
Dodatkowo: oliwa z oliwek, posiekane POMIDORY SUSZONE,
świeża kolendra, sezam, pełnoziarniste krakersy/ pita
Sposób przygotowania:
Pikantny hummus z suszonymi pomidorami z chilli
1. Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odcedź i dokładnie opłucz. Wsyp do dużego garnka i zalej świeżą wodą z dodatkiem sody.
Gotuj do miękkości, czyli ok. 1 godz. Ugotowaną ciecierzycę dokładnie odcedź i przepłucz.
2. Czosnek oraz lekko odsączone z oleju POMIDORY SUSZONE posiekaj na mniejsze kawałki. Papryczkę chili posiekaj na drobno.
3. W kielichu blendera umieść ugotowaną ciecierzycę, tahini, czosnek, POMIDORY SUSZONE, sok z cytryny oraz 1/2 łyżeczki posiekanego chili. Blenduj na najwyższych obrotach
przez kilka minut, aż wszystko się połączy w gładką masę. Na końcu powoli wlewaj zimną wodę cały czas miksując do momentu, gdy hummus będzie gładki i aksamitny.
4. Przełóż do dużej miski, skrop sporą ilością oliwy z oliwek, posyp sezamem. Podawaj ze świeżą kolendrą oraz posiekanymi POMIDORAMI SUSZONYMI.
Świetnym dodatkiem będą pity lub pełnoziarniste krakersy.
Smacznego !