Przepisy
Przepisy
Stek z antrykotu z pietruszkowym chimichurri
podane z pieczonymi młodymi ziemniaczkami
i sałatką z cukinii
Składniki (2 porcje):
• 2 duże steki z antrykotu
• olej do smażenia
• sól, pieprz
• kilkanaście młodych ziemniaków
• 2 łyżeczki ziół prowansalskich
• oliwa z oliwek
Chimichurri:
• duża natka pietruszki
• 4 ząbki czosnku
• 1/2 łyżeczki chili
• 3 łyżeczki soku z limonki
• 125 ml oliwy z oliwek
• sól, pieprz
• SAŁATKA Z CUKINII VORTUMNUS
Sposób przygotowania:
1. Chimichurri: Posiekaj natkę pietruszki oraz czosnek. Umieść w misce i zblenduj z dodatkiem pozostałych składników (oprócz oliwy). Oliwę wlewaj cienką strużką cały czas wolno miksując.
Na końcu dopraw solą i pieprzem.
2. Piekarnik rozgrzej do 200ºC.
3. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i opłucz. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop obficie oliwą z oliwek. Dopraw ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na ok. 1 godzinę. W trakcie mieszaj co jakiś czas.
2. Mięso wyjmij z lodówki min. 30 minut przed rozpoczęciem smażenia – najlepiej, by doszło do temp. pokojowej. Posól jedną stronę mięsa – tą którą najpierw będziesz smażyć.
3. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż steki i smaż przez ok. 4 minuty z każdej strony, by uzyskać stek medium-rare. Zdejmij z patelni i przełóż na deskę. Zostaw na 5-10 minut, by mięso odpoczęło.
Mięso oraz ziemniaki wyłóż na desce lub dużym talerzu. Podawaj z chimichurri oraz SAŁATKĄ Z CUKINII VORTUMNUS.
SMACZNEGO!