Przepisy
Przepisy
Szwedzkie klopsiki w aromatycznym sosie
podane na puree ziemniaczanym z oliwą
truflową oraz piklami pikantnymi ogórkowymi
Składniki : (4 porcje)
Klopsiki:
• 500 g mielonej wołowiny
• 300 g mielonej wieprzowiny
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
• 1 jajko
• 5 łyżek bułki tartej
• sól, pieprz
• olej do smażenia
Sos:
• 200 ml bulionu wołowego/ warzywnego
• 500 ml passaty pomidorowej
• kilka łyżek śmietanki 30%
• sól, pieprz
Puree ziemniaczane:
• 1 kg ziemniaków
• 2 łyżki oliwy truflowej
• 50 ml śmietanki 30%
• szczypta gałki muszkatołowej
• sól, pieprz
• PIKLE PIKANTNE OGÓRKOWE VORTUMNUS
• świeży koper
Sposób przygotowania
Puree ziemniaczane:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku.
Następnie odcedź wodę i pozostaw w garnku na ogniu, żeby odparować.
2. Następnie rozbij tłuczkiem, dodaj oliwę truflową oraz śmietankę.
Dopraw gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Sposób przygotowania
Klopsiki i sos:
1. Na patelni zeszklij cebule oraz czosnek. Wrzuć do dużej miski wraz z mieloną wołowiną,
wieprzowiną, natką pietruszki, jajkiem oraz bułką tartą. Dokładnie wyrób, by powstała gładka
masa. Dopraw solą i pieprzem.
2. Uformuj w małe klopsiki i wrzucaj na mocno rozgrzany olej. Smaż z obu stron po kilka minut,
aż będą rumiane.
3. Następnie wlej bulion, nakryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 7-8 minut.
4. Dodaj passatę pomidorową i gotuj bez przykrycia ok. 10-15 minut. Na końcu dodaj śmietankę,
dopraw solą i pieprzem.
Na jedną połowę głębokiego talerza wyłóż puree, na drugą przełóż klopsiki. Polej je obficie sosem,
udekoruj koperkiem. Podawaj z PIKLAMI PIKANTNYMI VORTUMNUS.
Smacznego !