Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Tosty z ricottą , konfiturą z czerwonej cebuli
i ogórkiem kanapkowym plastry

Składniki : (4 porcje):

8 kromek chleba na zakwasie np. żytniego
• 250 g ricotty
• kilka listków bazylii
• sól, pieprz
• 3 czerwone cebule
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 1/2 łyżeczki tymianku
• szczypta cukru i soli
• OGÓRKI KANAPKOWE VORTUMNUS
• czerwony pieprz

Tosty z ricottą , konfiturą z czerwonej cebuli i ogórkiem kanapkowym plastry

Sposób przygotowania:

1. Czerwone cebule obierz i posiekaj w piórka. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wsyp cebulę, dopraw solą i pieprzem. Smaż 2-3 minuty na średnim ogniu, aż cebula się zrumieni.
2. Następnie dodaj dużą szczyptę cukru oraz ocet balsamiczny i tymianek. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z palnika, gdy cebula będzie już bardzo miękka.
Gotową konfiturę przełóż do słoiczka lub miski, przestudź.
3. Ricottę umieść w misce, dopraw solą i pieprzem. Drobno posiekaj listki bazylii i dodaj do ricotty. Wymieszaj.
4. Kromki chleba podpiecz na patelni lub w tosterze. OGÓRKI KANAPKOWE VORTUMNUS delikatnie odsącz na ręczniku papierowym.
5. Na chlebie rozsmaruj ricottę, następnie dodaj konfiturę z cebuli. Ułóż po kilka OGÓRKÓW KANAPKOWYCH VORTUMNUS i oprósz czerwonym pieprzem.

 

Smacznego !