Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Wegetariańskie burgery
buraczane z rukolą i sosem aioli

Składniki ( 4 porcje):

Buraczane burgery:

• 200 g BURACZKÓW KONSERWOWYCH WIÓRKI
VORTUMNUS (waga po odsączeniu)
• 50 g startej marchewki
• 100 g płatków owsianych
• 4 łyżki mąki pszennej
• 2 jajka
• 1 mała czerwona cebulka
• 1 ząbek czosnku
• 1 mały pęczek koperku
• 1/2 łyżeczki soli
• świeżo mielony pieprz
• 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Sos Aioli:

• 1 ząbek czosnku
• 1 jajko
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka musztardy Dijon
• 125-200 ml oliwy z oliwek
• sól, pieprz
• 4 bułki z ziarnami
• 50 g rukoli
• 1 czerwona cebula
• 50g Buraczków konserwowych wiórki VORTUMNUS

Wegetariańskie burgery buraczane z rukolą i sosem aioli

Sposób przygotowania

Buraczane burgery:

1. Posiekaj drobno cebulkę, czosnek i koperek.
2. Płatki owsiane zmiel na drobno. Przełóż do dużej miski, dodaj dobrze odsączone
BURACZKI KONSERWOWE WIÓRKI, marchewkę, mąkę, jajka, cebulkę, czosnek,
koperek. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
3. Wstaw do lodówki na min. 30 minut, by masa się związała.
4. Uformuj dosyć grube kotleciki o średnicy bułek.
5. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wyłóż burgery i smaż po 3-4 minuty
z każdej strony.
6. Odsącz na ręczniku papierowym.

 

Sposób przygotowania

Sos Aioli:

1. W kielichu blendera umieść czosnek, jajko, sok cytryny, musztardę oraz pieprz i sól.
Dokładnie zmiksuj.
2. Zmniejsz obroty na najmniejsze i powoli wlewaj cienką strużką oliwę z oliwek.
3. Wlewaj oliwę do momentu uzyskania dosyć gęstej, majonezowej konsystencji.
• Bułki przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni. Cebulę pokrój w piórka.
BURACZKI dokładnie odsącz z zalewy.
• Wszystkie połówki bułek wysmaruj sosem aioli. Wyłóż rukolę, buraczane burgery
oraz plasterki czerwonej cebuli. Następnie dodaj po 2-3 łyżki BURACZKÓW
KONSERWOWYCH WIÓRKI VORTUMNUS oraz dodatkową porcję rukoli. Nakryj
wierzchnią połówką bułki.

 

Smacznego !